For første gang nogen sinde bliver Dansk Melodi Grand Prix i år synstolket, så blinde og synshandicappede bedre kan følge med.
Når DR1 på lørdag aften sender Dansk Melodi Grand Prix fra Herning vil meget være, som det har været i de 62 år, DR har sendt sangdysten – men der er også noget, der er spritnyt.
For første gang nogen sinde sender DR i år Dansk Melodi Grand Prix med synstolkning live. Det betyder, at blinde og synshandicappede i år for eksempel vil kunne få meget mere at vide om, hvad der sker undervejs på scenen, blandt publikum i Jyske Bank Boxen eller på pointtavlen.Dansk Melodi Grand Prix
Synstolkning er en tjeneste, hvor en tolk beskriver for de blinde og synshandicappede, hvad der sker i billedet, så de kan få det hele med – og ikke ”blot” hører de 10 sange, som præsenteres ved årets show.
Hvor DR tidligere især synstolkede programmer, der var optaget på forhånd, har DR nu i halvandet år også livesynstolket programmer med stor opmærksomhed og mange seere. For eksempel live-synstolkede DR ’Sport 2018’-showet fra Herning i sidste måned, ligesom underholdningsprogrammerne ’Alle mod 1’ for eksempel også blev det.
Synstolkningen kan man slå til via kanalen DR1Syn, der er en tvillingkanal til DR1 med et særligt lydspor, ligesom man efterfølgende vil kunne se udsendelsen on demand med synstolkning på DRTV.
– Vi har fået mange henvendelser fra blinde og synshandicappede, som rigtig gerne vil have, at vi synstolker Dansk Melodi Grand Prix, og nu gør vi det. Tilgængelighed handler om, at alle skal kunne nyde godt af DR, og om at vi fjerner forhindringerne for i dette tilfælde folk med dårligt syn. Det er vigtigt, at de også føler, de er en del af fællesskabet og kan tale med om årets Grand Prix, siger DR’s redaktør for tilgængelighed og mangfoldighed Heidi Sivebæk.
DR har skruet op for synstolkningen
Helt generelt har DR de senere år skruet op for antallet af programmer, der bliver sendt med synstolkning. I 2018 blev der sendt 129 nyproducerede programmer med synstolkning på TV. Det svarer til 82 timers fjernsyn, og er den stigning på 23 procent i forhold til året før.
– Det er især programmer, som mange taler om, eller som skaber debat, vi synstolker. DR synstolker især dramaserier, dokumentarprogrammer, livsstilsprogrammer, særlige events og familiejulekalenderen på DR1. Derudover har DR også vist de første spillefilm med synstolkning i 2018, siger Heidi Sivebæk.
På DRTV er der også mulighed for at finde arkivprogrammer og nordisk drama med synstolkning.
Dansk Melodi Grand Prix 2019 har Johannes Nymark og Kristian Gintberg som værter, og det bliver sendt klokken 20.00-22.00 på lørdag på DR1, DR1Syn og DRTV, hvor der også er åbnet, så for eksempel danskere i udlandet eller andre Grand Prix-entusiaster kan se med.