
I dag inviterer DR Drama til dramaproducenternes dag. Her bliver film- og tv-branchen budt indenfor til at høre om de nye ambitioner for DR Drama, om brugernes ændrede adfærd, og hvad de forandringer betyder for drama på DR i fremtiden.
Drama er en særlig styrkeposition i DR, og det skal det fortsat være. Derfor er det tid til at gentænke public service-dramatikken til en ny tid, nye generationer og nye medievaner og -markeder. For at imødegå udviklingen lancerer DR Drama nye ambitioner for internt og eksternt produceret drama, som i dag, fredag, præsenteres for 300 inviterede fra film- og tv-branchen.
Christian Rank, DR’s dramachef, siger om sigtelinjerne for det nye DR Drama:
– DR Drama skal levere originale og vedkommende fortællinger til hele Danmark. Vi vil fortælle historier, der spejler, reflekterer og udfordrer vores blik på os selv og vores fælles liv. Fortællinger, der inviterer til både samtale og refleksion. For at sikre at DR’s fiktionstilbud også fremover står tydeligt og har stor gennemslagskraft i hele befolkningen, præsenterer vi nu en række konkrete indsatser og initiativer, der skal sætte retning for DR’s kommende fiktionsproduktioner til både børn, unge og voksne.
DR1-dramaserier som samlingspunkt
Fiktionen, som udkommer søndag klokken 20.00 på DR1 og DRTV, er ét af ugens vigtigste samlingspunkter. DR vil de kommende år fortsat levere minimum to store søndags-dramaserier med stærk kulturel gennemslagskraft årligt. Det er ambitionen, at DR1-dramaserier skal fortælle indlevende og følelsesmæssigt identificerbare historier, som opleves relevante og vedkommende for et bredt udsnit af befolkningen. Få genrer har som fiktion kraften til at samle befolkningen på tværs af forskelligheder og knytte mennesker sammen i små og store fællesskaber, skabe samtale og forbinde mennesker til hinanden. Det er en kraft, som DR vil have særlig fokus på at dyrke på tværs af indkøbt og nyproduceret fiktion.
– I en tid med et enormt udbud af tv-serier fra store, internationale aktører, er det vigtigere for os end nogensinde før, at DR formår at levere originalt, lokalt drama af høj kvalitet, der skiller sig ud fra det øvrige udbud. DR’s dramaserier skal på underholdende vis fortælle relevante historier og behandle tematikker med relation til vores danske samfund, demokrati og kultur. Den ambition gælder både for vores store søndagsserier, men i den grad også for de mindre og mere specialiserede formater, som vi også mener, det er vigtigt at skabe plads til for at sikre en løbende udvikling og fornyelse af både form og indhold, fortæller Christian Rank om ambitionerne for de kommende dramaserier på DR.
I tillæg til DR’s egne dramaserier er der desuden en fælles ambition blandt de nordiske public service-broadcastere om at finde store, fælles, nordiske fortællinger, der kan ramme et publikum i hele Skandinavien.
Drama specifikt til de yngre seere
Udover de store dramaserier, vil DR også styrke fiktionstilbuddet med flere specialiserede produktioner, der målrettet henvender sig til unge og børn, med en ambition om at blive Danmarks i særklasse mest kompetente og innovative producent af fiktion til den yngre del af befolkningen. Som en del af den ambition samles DR’s fiktionsproduktioner nu under DR Drama, så DR’s egen fiktion til DR3 og DR Ultra fremover også produceres af DR Drama. Det skal blandt andet medføre en styrkelse og deling af individuelle spidskompetencer, og samtidig styrke vækstmulighederne for nye stemmer og talenter.
– At fortælle stærkt relevante historier til både børn og unge om den verden, de befinder sig i, er en del af DR’s kerneopgave. Vi vil gerne ramme de unge med ærlige fortællinger, der tager udgangspunkt i deres egen virkelighed, og som de oplever som identificerbare, vedkommende og i øjenhøjde. Med fiktionen kan vi fortælle historier og afdække områder, andre genrer kan have svært ved at forløse. Det skal vi benytte os af i arbejdet med dramatik til både børn og unge, siger DR’s dramachef Christian Rank.
Allerede i efteråret 2019 udkommer DR Dramas første produktioner til både unge og børn. Det er målet, at DR fremover årligt vil producere 4-5 serier til unge og et tilsvarende antal serier til de store børn i alderen 9-14 år.
DR’s kommende dramaserier
DR Drama er i fuld gang med en række nye dramaserier, hvor de nye ambitioner konkret vil komme til udtryk. Nogle produktioner er i optagelse og andre under udvikling, og her følger et kig ind i kulisserne på et par af de kommende dramaserier.
I år kan vi se frem til søndagsdramaserien ’Fred til lands’ i otte afsnit, som kommer på DR1 og DRTV søndag klokken 20.00 i efteråret 2019. Serien er et psykologisk drama, hvor en gruppe indbyggere i en lille landsby beslutter sig for at tage kampen op mod den lokale landsbypsykopat, som terroriserer byen. Nye og ukendte sider kommer frem i dem, og mens nogen ender med at bruge de sider til noget godt, ender andre med at blive til den ondskab, de ville bekæmpe. ’Fred til lands’ produceres af Motor i samarbejde med DR Drama, og den er skrevet af Christian Torpe og Marie Østerbye og instrueres af Louise Friedberg.
Fra januar 2020 viser DR søndagsdramaserien ’Når støvet har lagt sig’. Det er et multiplot-drama om otte meget forskellige mennesker, hvis liv bliver forbundne, efter et tragisk terrorangreb rammer Danmark. Det er en serie om den sammenhængskraft, der forbinder os, og de handlinger, der truer med at splitte os ad. For hvad sker der i det enkelte menneske og i samfundet, når fællesskabet bliver angrebet?
Serien er skrevet af Ida Maria Rydén og Dorte Høgh og bliver instrueret af et hold nye, talentfulde instruktører med Milad Alami i spidsen, efterfulgt af Jeanette Nordahl og Iram Haq. ’Når støvet har lagt sig’ kommer i ti afsnit på DR1 og DRTV søndag klokken 20.00 i starten af det nye år.
I efteråret 2020 har DR Drama premiere på en stor serie om kærlighed, ansvar og omsorg, skrevet af forfatter Maja Jul Larsen.
’En familiesag’ instrueres af Pernille Fischer Christensen og stiller skarpt på en familie, der splittes af beskyldninger om vold i hjemmet. En 14-årig pige skriver en skoleopgave, der anklager stedfaren for grov vold, og systemet reagerer hårdt med en tvangsanbringelse. Men både pigens forældre og hendes lillebror benægter alt, og socialrådgiveren i sagen placeres i et dilemma. Forældrene tvinges i krig mod systemet, og ikke mindst mod deres egen datter. To parter der kæmper om retten til at give børnene en lykkelig barndom. Men hvem har ret?
Fra sommer kommer de første serier til unge på DRTV, hvor opfølgeren til ‘Doggystyle’ bliver den første serie i rækken, og hen mod vinter kan børnene se frem til 3. sæson af hit-serien ’BaseBoys’ på Ultra.