DR sender 10 gudstjenester fra hele landet omkring jul og nytår

Gudstjenesten juleaftensdag bliver sendt fra Todbjerg Kirke nord for Aarhus. (© Flemming Stentoft.)

Todbjerg Kirke ved Aarhus, Stefanskirken i København, Peterskirken i Rom og Budolfi Kirke i Aalborg bliver nogle af de centrale steder, når DR sender gudstjenester i radio og på TV i forbindelse med jul og nytår.

DR har en lang tradition for at sende fra julens gudstjenester – faktisk så lang, at DR allerede den 24. december i sit første leveår, 1925, sendte direkte fra både Garnisons Kirken og Vor Frue Kirke i København.

Igen i år transmitterer DR en stribe gudstjenester omkring jul og nytår. Og selv om du måske er blevet sat i spidsen for julemaden, er gangbesværet og ikke kan komme ned i den lokale kirke, eller måske er chauffør på tværs af Danmark, når præsten prædiker, hvor du skal holde jul, behøver du ikke undvære gudstjenesterne.

Modsat i 1925 transmitterer DR fra kirker over hele landet omkring julen og nytår, ligesom DR igen i år sender direkte fra Peterskirken i Rom julenat.

Sender fra 10 gudstjenester

Sammenlagt sender DR fra 10 gudstjenester i perioden fra den 24. december til og med den 1. januar. Og udover Peterskirken i Rom bliver julens og nytårets kirker Todbjerg Kirke nord for Aarhus, Ebeltoft Kirke, Stefanskirken på Nørrebro i København, Budolfi Kirke i Aalborg samt Aarhus Domkirke.

På DR1 bliver juleaftensgudstjenesten traditionen tro sendt klokken 14.45 den 24. december – lige før ’Disneys Juleshow’ grangiveligt atter samler familier landet over. Gudstjenesten sendes i år fra Todbjerg Kirke ved Aarhus, og prædikanten er Vibe Boye Liisberg. Hun har været præst i over 20 år, begyndte i Esbjerg og senere rykkede til Aarhus-området, hvor hun har været sognepræst ved Todbjerg Kirke siden 2008.

Transmissionen begynder udenfor kirken, hvor programmedarbejder Anders Laugesen tager seerne med en tur rundt i landsbyen og taler med et par personer fra juleaftensmenigheden.

Svarer på spørgsmål under midnatsmesse

Juleaften ved midnat viser DR1 den traditionsrige julemesse i Rom, hvor Pave Frans holder sin juleprædiken for millioner af seere verden over og for omkring 10.000 fremmødte i Vatikanet. I år bliver det DR’s Katarina Lewkovitch, der kommenterer messen, og hun gør det med hjælp fra den 27-årige katolske præst Kasper Baadsgaard-Jensen, der også vil være med til at svare på seernes spørgsmål undervejs.

Både den 25. december og 29. december klokken 14.00 sender DR K gudstjeneste fra Ebeltoft Kirke med henholdsvis Heidi Bisgaard og Maria Louise Sønderby Andersen som prædikant. Det bliver samtidig sidste gang, at DR’s TV-gudstjenester kan ses på DR K. Fra det nye år er det DR2, der sender gudstjenesterne hver søndag eftermiddag.

Mens TV-gudstjenesterne omkring jul og nytår bliver sendt fra det øst- og nordjyske og er tilrettelagt af Flemming Stentoft, sendes ’Gudstjenesten på P1’ hele julen direkte fra Stefanskirken på Nørrebro i København. Det er en kirke, der er placeret i et område med mange forskellige folkeslag og religioner og med en menighed, der er meget blandet og består af både børnefamilier, unge, studerende og kunstnere.

Når P1 sender fra Stefanskirken den 24. december klokken 16.25 er Pernille Østrem prædikant, juledag klokken 9.54 på P1 er prædikanten Thomas Høg Nørager, og 2. juledag klokken 9.54 er Pernille Østrem liturg, mens forfatteren og debattøren Anne Lise Marstrand-Jørgensen er gæsteprædikant.

Nytår fra Aalborg og ’Biblens gåder’

2020’erne første gudstjeneste bliver sendt kun seks minutter inde i det nye årti på DR1 – nemlig klokken 0.06 den 1. januar. Nytårsgudstjenesten bliver i år sendt fra Budolfi Kirke i Aalborg, der har været domkirke siden 1554. Her er det Aalborg Stifts biskop Henning Toft Bro, der er liturg og prædikant i det, der betegnes som landets mindste domkirke.

På P1 bliver nytårsgudstjenesten den 1. januar klokken 9.54 ligeledes sendt fra en domkirke. Her er det Aarhus Domkirke, der bliver transmitteret fra – med Poul Henning Bartholin som prædikant.

I løbet af julen sender både DR’s TV-kanaler og radiokanaler også flere andre programmer med Jesu fødsel og kristendommen som omdrejningspunkt. Juledag fra klokken 8.05 til 19.55 – kun afbrudt af julegudstjenesten fra Ebeltoft – viser DR K for eksempel den sammenlagt 11 timer lange tyske dokumentarserie ’Biblens gåder’. Her kan man for eksempel blive klogere på Ægyptens 10 plager, Den hellige gral, Jerikos fald, Pagtens Ark og meget andet.

Det meste af 2. juledag på DR K er der også programmer om kristendommen. I programserien ’Vejen til Konstantinopel’, som DR K viser den 26. december fra klokken 9.05 til 14.25 fortæller den britiske historiker Jonathan Phillips i seks programmer om kristendommens tornede vej fra Mellemøsten til Konstantinopel.

’Audiens’ fra Nuuk og Tórshavn

Både den 25. og 26. december byder P1 også på trosprogrammet ’Audiens’. Her har tilrettelæggeren Katarina Lewkovitch været i Grønland og på Færøerne, og hun tager lytterne med samme vej mellem klokken 16.03 og 17.00 begge dage.

I ’Fra Nørrebro til Nuukfjorden – på sejltursekspedition med Hans Egede’ tager hun på sejltursekspedition i Grønland, ligesom missionæren Hans Egede gjorde det for 300 år siden. For hvem var denne troens strenge mand, og hvordan gik det med at omvende grønlænderne? Det er noget af det, programmet beskæftiger sig med den 25. december.

Dagen efter – den 26. december – går turen tre dage i kloster. I Færøernes hovedstad, Tórshavn, ligger et lille katolsk nonnekloster. Her har seks franciskanersøstre deres liv med bøn, pligter og stilhed. Katarina Lewkovitch har fået lov at bo i klosteret og følge med i en hverdag, der består af enkelhed og meditation. Derudover reflekterer fotografen Kirsten Klein og meditationslærer Klaus Kornø Rasmussen over stilhedens væsen og dens betydning.

Her sender DR julens og nytårets gudstjenester fra:

  • 24. december klokken 14.45 på DR1: Juleaften fra Todbjerg Kirke nord for Aarhus – prædikant: Vibe Boye Liisberg. Transmissionen starter med at Anders Laugesen viser rundt i byen.

  • 24. december klokken 16.25 på P1: Gudstjenesten på P1 fra Stefanskirken i København – prædikant: Pernille Østrem, vært: Katarina Lewkovitch

  • 24. december klokken 23.59 på DR1: Julemesse fra Rom med Pave Frans – kommentatorer: Katarina Lewkovitch og Kasper Baadsgaard-Jensen

  • 25. december klokken 9.54 på P1: Gudstjenesten på P1 fra Stefanskirken i København – prædikant: Thomas Høg Nørager, vært: Jon Kaldan

  • 25. december klokken 14.00 på DR K: Juledag fra Ebeltoft Kirke – med prædikant Heidi Bisgaard

  • 26. december klokken 9.54 på DR K: Gudstjenesten på P1 fra Stefanskirken i København – liturg: Pernille Østreem, gæsteprædikant: Anne Lise Marstrand-Jørgensen. Vært: Jon Kaldan

  • 29. december klokken 9.54 på P1: Gudstjeneste på P1 – i Hørning Kirke ved Randers. Prædikant: Inger Lise Gram

  • 29. december klokken 14.00 på DR K: Julesøndag fra Ebeltoft Kirke – prædikant Maria Louise Sønderby Andersen

  • 1. januar klokken 0.06 på DR1: Nytårsgudstjeneste fra Budolfi Kirke i Aalborg – med biskop Henning Toft Bro som prædikant.

  • 1. januar klokken 9.54 på P1: Gudstjeneste på P1 fra Aarhus Domkirke – med prædikant Poul Henning Bartholin.